Vlaams parlementslid Koen Van den Heuvel plaatste tijdens de commissie Algemeen Beleid en Financiën in het Vlaams Parlement de belastingkorting onroerende voorheffing voor co-ouders opnieuw op de agenda. Hij wil de vermindering in de onroerende voorheffing eerlijk verdelen tussen co-ouders, afhankelijk van de tijd die kinderen bij hen doorbrengen.
“Vlaanderen kent een verscheidenheid aan gezinsvormen maar de fiscaliteit in Vlaanderen is onvoldoende mee geëvolueerd met deze nieuwe vormen van samenleven”, weet Koen Van den Heuvel. De belastingvermindering inzake de onroerende voorheffing voor het kind ten laste is in Vlaanderen bijvoorbeeld verbonden aan het domicilieadres. Hierdoor geniet bij co-ouderschap uitsluitend de ouder waarbij het kind gedomicilieerd is van de belastingvermindering terwijl in heel wat situaties beide ouders een deel van de tijd voor hun kinderen zorgen. Dat één van beiden minder fiscale rechten heeft omdat hun kinderen niet bij hun gedomicilieerd staan is anno 2021 achterhaald volgens Van den Heuvel. “Co-ouders die een deel van de tijd voor hun kinderen zorgen, hebben allebei recht op ondersteuning.”
Van den Heuvel verwijst hiervoor naar Wallonië en Brussel waar men de fiscale discriminatie tegenover co-ouders reeds enkele jaren heeft weggewerkt na juridische uitspraken. “Als de andere gewesten erin slagen om de fiscale voordelen bij de onroerende voorheffing eerlijk te verdelen, zou het jammer zijn dat Vlaanderen op dit vlak achterblijft, te meer omdat de Vlaamse Regering de ambitie heeft om te onderzoeken of bestaande beleidsmaatregelen niet onterecht nadelig uitvallen voor alleenstaanden en alleenstaande ouders”, besluit hij.
Bevoegd minister voor Financiën, Matthias Diependaele, antwoordde op de vraag van Van den Heuvel dat hij wil tegemoet komen aan de problematiek en dat de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) al een onderzoek startte naar hoe de fiscale regels rond de onroerende voorheffing beter rekening kunnen houden met co-ouderschap. Al waarschuwt de minister wel dat de regels niet ‘in een vingerknip’ kunnen veranderd worden omdat onder meer het systeem van de onroerende voorheffing in Vlaanderen volledig geautomatiseerd is.
Herbekijk de vraag hieronder: