Erkenning van de Tienbunders

12-06-2019

Het privaat natuurreservaat Tienbunders, gelegen in de gemeente Kortenaken en de stad Zoutleeuw, wordt erkend met een oppervlakte van 28 ha. Dat heeft Vlaams minister Koen Van den Heuvel vandaag ter plaats bekend gemaakt.

 “Dankzij de erkenning komen er jaarlijks middelen vrij zodat Natuurpunt de natuurkwaliteit van het gebied nog kan verhogen. Tegelijk zullen de vrijwilligers dankzij deze eerste erkenning het bos beter toegankelijk kunnen maken en houden voor het publiek via bewegwijzerde paden”, zegt minister Van den Heuvel.

 

Het bos zal vernatuurlijkt worden: sparren zullen gedund worden ten voordele van het inheems loofbos. Dat zal onder meer de bijzondere broedvogels als de zwarte specht en de wespendief ten goede komen. De herstelwerken zullen gebeuren met aandacht voor het natuurlijk erfgoed  en voor de historische open plekken in het bos.

 

Het glooiende reliëf, dreven met monumentale bomen en oude poelen maken van Tienbunders een uniek bos. Wandelaars komen er regelmatig reeën tegen, en in de zomer broeden hier naast de buizerd ook de havik, wespendief en glanskop, en je kan hier wel vijf soorten spechten zien. De rode bosmieren profiteren van de open plekken in het bos en niet toevallig was dit bos ook een van de laatste Vlaamse broedplaatsen van de draaihals, een spechtensoort die van mieren houdt.

 

Een groot deel van Tienbunders was vroeger geen bos, maar woeste heide, soortenrijke graslanden en schrale akkers. Daarom verschilt het bos sterk van oude bossen in de regio en dat kan je zien in de plantengroei. In plaats van een rijk palet voorjaarsbloeiers, bloeien de meest speciale planten hier in het najaar. Je vindt er soorten als blauwe bosbes, blauwe knoop en gaspeldoorn.

 

Koen Van den Heuvel: “Ik had beloofd om tijdens mijn drie maanden ministerschap nog meer dan 1000 ha natuur versneld te erkennen als natuurreservaat. Die kaap is ondertussen overschreden, en er staan nog uitbreidingen gepland. Deze erkenningen zijn van groot belang voor onze natuur. Natuurpunt heeft zo zekerheid dat er middelen zullen zijn voor het noodzakelijk onderhoud van de gebieden én de openstelling ervan. Want iedereen moet van onze natuur kunnen genieten.”