Vandaag vond een grote bosplantactie plaats aan het Hallerbos. Er werden ruim twintigduizend bomen geplant, goed voor tien voetbalvelden extra bosplezier. Zo’n duizend enthousiastelingen staken de handen uit de mouwen. Dit initiatief kadert in ‘Plan Boommarter’ waarmee Stad Halle, Natuurpunt, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, provincie Vlaams-Brabant en Natuur en Bos het Hallerbos willen verbinden met andere bossen ten zuiden van Halle.

 

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel nam deel aan de plantactie en juicht het initiatief toe. “Het verbinden van groen- en bosgebieden in Vlaanderen is de manier bij uitstek om de versnippering van het landschap tegen te gaan en terug samenhangende groene zones te creëren. Bovendien tonen recente studies aan dat jonge bomen ook tijdens hun eerste decennia veel koolstof uit de lucht halen. Door meer bomen te planten dragen we bij aan gezondere lucht”, aldus Van den Heuvel.  “Naast het beschermen is ook het beleven van onze natuur enorm belangrijk.  Onze bossen zorgen voor een gunstig klimaat, niet alleen als buffer tegen de opwarming van de aarde maar ook als buffer tegen een gestresseerde samenleving. Ook op dat vlak apprecieer ik de inspanningen van de partners van Plan Boommarter en van de vele natuurverenigingen en vrijwilligers. Want iedereen moet in Hallerbos en omgeving volop van natuur kunnen genieten. Natuur en Bos koos heel doordacht voor een sterk gevarieerde aanplanting met inheemse boom- en struiksoorten wat niet alleen de biodiversiteit maar ook de belevingswaarde van Hallerbos zal vergroten. Ook nu al is op belevingsvlak in Hallerbos veel mogelijk, het is voor iedereen heel toegankelijk en een trekpleister om te ontspannen, te wandelen, te sporten of te mijmeren met uitzicht op groen. De heilzame effecten van zo’n stukje groen op onze mentale gezondheid zijn aantoonbaar. Natuur vermindert stress, zet aan tot sociaal contact, draagt bij aan de ontwikkeling van onze kinderen, biedt veel mensen troost of energie en stimuleert om meer te bewegen.”

Sinds de eeuwwissel breidde Hallerbos met zo’n tien procent uit. Twee jaar geleden kocht Natuur en Bos nog een akker van tien hectare aan. De helft daarvan krijgt nu nieuwe jonge bomen, volgend jaar volgt de andere helft.  “We moeten onze natuur koesteren en bewust beschermen. Het Hallerbos biedt een grote variatie aan dieren- en plantensoorten en geniet heel terecht Europese bescherming als Natura 2000-gebied”, besluit Koen Van den Heuvel.