Nieuwsbrief 15 maart 2012

15-03-2012

-

$Account.OrganizationName
15 maart 2012
 

 

Beste lezer,

 

Met de vervroegde begrotingscontrole hield de Vlaamse Regering haar woord en deed ze een extra inspanning om een begroting in evenwicht te bereiken. Een resultaat dat nog altijd een bijzondere prestatie is!

 

Na de winterprik kondigt de lente zich aan. Een periode waar we naar uitkijken. De natuur bloeit open, de mensen eveneens. In de lente zijn er heel wat activiteiten, ook in Puurs. Op 5 mei staat opnieuw PuurSwingt op het programma. Deze keer gaat de opbrengst naar "Kom op tegen Kanker". Ik nodig u hierop graag uit.

 

Veel leesgenot!

Koen

 

 

INHOUD
 • De vervroegde aanpassing van de Vlaamse begroting 2012
 • Koen voorzitter Staten-Generaal exacte wetenschappen en techniek
 • De actualisering van het innovatiebeleid
 • De regionalisering van het arbeidsmarktbeleid
 • De nood aan samenwerking tussen Onderwijs en Werk
 • De uitbreiding van het ouderschapsverlof voor het onderwijspersoneel
 • Opening nieuwe brandweerkazerne
 • PuurSwingt ten voordele van "Kom open tegen Kanker"
 • De paasklokken komen
 • KBC is de eerste
 • CC de Kollebloem gaat digitaal
 • Fort Liezele heeft twee nieuwe zalen
 • Plantenbeurs Liezele

 • De vervroegde aanpassing van de Vlaamse begroting 2012
  01

  Op woensdag 29 februari werd er in het Vlaams Parlement gedebatteerd over de vervroegde aanpassing van de Vlaamse begroting. Koen nam voor CD&V het woord en formuleerde het als volgt: "We hebben een begroting in evenwicht, die zorgt voor vertrouwen in de Vlaamse economie, zonder brute besparingen. Dit resultaat zal het prille economisch herstel mee ondersteunen. Aan de minister-president, en de hele ploeg, proficiat met dit resultaat."

   

  Lees de tussenkomst


  Koen voorzitter Staten-Generaal exacte wetenschappen en techniek
  02

  Waarom studeren zo weinig jongeren af in wetenschappelijke en technische richtingen? Via een resolutie vroeg het Vlaams Parlement aan de Vlaamse Regering om zo snel mogelijk een actieplan uit te werken. Het antwoord op deze vraag werd het "Actieplan voor het stimuleren van loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek". Onder het voorzitterschap van Koen wordt op 26 april 2012 hierover een Staten-Generaal georganiseerd. Het doel van de Staten-Generaal is om alle betrokken actoren samen te brengen en een draagvlak te creëren voor een nieuwe aanpak die grenzen tussen beleidsdomeinen en sectoren overschrijdt. Koen nodigt u graag uit op deze Staten-Generaal!

   

  Voor meer info over de Staten-Generaal: klik hier


  De actualisering van het innovatiebeleid
  03

  Wil Vlaanderen als kenniseconomie aan de Europese top blijven, dan zal het moeten investeren in innovatie. De leidraad hiervoor vinden we in het rapport Soete. In het Innovatiepact werden de afspraken met het bedrijfsleven gemaakt. Beide initiatieven zijn dringend aan actualisering toe, maar de minister talmt. Koen dringt aan op een grotere daadkracht.


  Lees de vraag en het antwoord


  De regionalisering van het arbeidsmarktbeleid
  4

  In de zesde staatshervorming is beslist om een belangrijk deel van het arbeidsmarktbeleid te regionaliseren. Deze overdracht moet op een goede manier voorbereid worden. Hoe gaat de Vlaamse minister van werk dit aanpakken?

  Lees de vraag en het antwoord

   

  De nood aan samenwerking tussen Onderwijs en Werk
  05

   

  We worden geconfronteerd met een mismatch tussen de opleidingskeuze van studenten en de noden op arbeidsmarkt. Daarom is het goed om jongeren naar de juiste studierichtingen te leiden. Eind 2007 werd de taskforce CLB-VDAB opgericht om deze begeleiding te organiseren. De taskforce is niet meer samen gekomen sinds juni 2011. Koen verwacht een actiever beleid van de ministers Muyters en Smet.

   

  Lees de vraag om uitleg en het antwoord

  De uitbreiding van het ouderschapsverlof voor het onderwijspersoneel
  06

  In opvolging van een Europese richtlijn moest tegen 8 maart ll. het betaald ouderschapsverlof worden uitgebreid van 3 naar 4 maanden. Ook de Vlaamse overheid is betrokken partij. Voor het onderwijspersoneel is de Vlaamse Regering bevoegd voor het regelen van de uitbreiding. De deadline bleek niet te zijn gehaald. Welke initiatieven zullen er verder worden genomen?

   

  Lees de vraag om uitleg en het antwoord

   

  Opening nieuwe brandweerkazerne
  07

  Onder een stralend lentezonnetje opende de brandweer op zondag 11 maart de deuren van hun nieuwe kazerne. Eén van de prioriteiten van het gemeentebestuur zijn goed uitgeruste veiligheidsdiensten. De nieuwe brandweerkazerne past hier perfect in. De kazerne, gelegen langs de N16, is met de droog- en oefentoren een echte blikvanger geworden. Liefst 8.000 belangstellenden brachten een bezoek aan de kazerne!

   

  Voor een sfeerbeeld: klik hier

   

  PuurSwingt ten voordele van "Kom open tegen Kanker"
  08

  Op zaterdag 5 mei kan je tijdens PuurSwingt, het feest van de Puurse burgemeester, uit de bol gaan voor het goede doel. Net als de voorbije jaren is er een muzikaal programma voor jong en oud. In de evenementenhal CC de Kollebloem zijn er vanaf 20u optredens van Sixth Sense Music en Regi. In de polyvalente zaal kan je vanaf 20u genieten van het orkest Rico Zoroh Band & Nicole, Barbara Dex en Puursenaar Eric Flanders.
   

  Voor kaarten kan je terecht bij de vrijetijdsbalie, de infobalie van het gemeentehuis, Videoland Puurs en Tantan Bornem. De opbrengst van PuurSwingt gaat naar "Kom op tegen Kanker".

   

  De paasklokken komen
  09

  Op Paasmaandag 9 april zijn alle kinderen welkom in het prachtige parkdomein Hof van Coolhem voor het rapen van paaseieren. De paashaas verwacht jullie om 14u aan de ingang. Vergeet je mandje niet om de buit te kunnen verzamelen. Deelnemen is gratis maar op voorhand inschrijven is verplicht.

   

  Voor meer info: klik hier

   

  KBC is de eerste
  10

  Op woensdag 7 maart opende het gloednieuwe KBC-kantoor haar deuren in het nieuwe Dorpshart in Puurs. Op korte termijn volgen onder meer Delhaize, Standaard boekhandel en Kruidvat. Op de Botermarkt kwamen er ook twee nieuwe winkels, nl. Slotenplan en Kids Outlet. Het nieuwe Dorpshart brengt duidelijk een nieuwe positieve commerciële dynamiek in het centrum van Puurs.

   

  CC de Kollebloem gaat digitaal
  11

  Al 35 jaar kan je een film gaan bekijken in CC de Kollebloem. Naast een sterke programmatie is het CC er bijzonder fier over om als eerste cultureel centrum te zijn overgeschakeld naar de echte digitale films. Dit betekent niet alleen dat nog meer films kunnen worden vertoond, maar dat ook een heuse 3D-film tot de mogelijkheden behoort. Voor een echt cinemagevoel kan je dus voortaan terecht in het CC.

   

  Fort Liezele heeft twee nieuwe zalen
  12

  Op zondag 11 maart startte het nieuwe toeristische seizoen van Fort Liezele. In het fort kan je twee nieuwe volledig ingerichte museumzalen bewonderen. De eerste zaal is een Belgisch commandocomplex met gasvrije ruimte. De tweede zaal weerspiegelt de aanwezigheid van de Duitse Wehrmacht in het Fort in 1943. Met deze twee nieuwe zalen krijgt Fort Liezele als toonaangevend militair erfgoed opnieuw verrassende blikvangers.
  Tijdens het Paasweekend zijn er evocaties met Britse soldaten uit 1944-1945.

   

  Plantenbeurs Liezele
  13

  Het voorjaar is in aantocht en dan kriebelt het bij tuiniers om er weer eens in te vliegen. Voor de aanschaf van hun plantjes kunnen ze terecht op de plantenbeurs in Liezele. Deze beurs gaat door op Paasmaandag 9 april 2012 van 10u tot 17u. De verkoopbeurs is uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort. Bovendien zullen er verschillende demonstraties plaatsvinden over het verzorgen van planten. Een bezoek aan de plantenbeurs is gratis.

   

  Voor meer info: klik hier