Nieuwsbrief 3 mei 2012

03-05-2012

-

$Account.OrganizationName
3 mei 2012
 

 

Beste lezer,

 

Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan technici en ingenieurs. Maar er ontbrak een allesomvattend plan om hieraan iets te doen. Hierin komt verandering met het STEM-actieplan dat jongeren op een structurele manier wil aanmoedigen te kiezen voor wetenschap & techniek. Tijdens de staten-generaal van 26 april werd het plan geëvalueerd door het middenveld. Nu is het de hoogste tijd voor concrete actie.

 

De lente doet duidelijk zijn intrede, de natuur ontwaakt en wordt opnieuw groener en fleuriger. De lente en zomer zijn traditioneel momenten met vele activiteiten. Ook in Puurs staat er weer heel wat op stapel, waarop ik u van harte uitnodig. 

 

 

Veel leesgenot!

Koen

 

 

INHOUD
 • Staten-Generaal exacte wetenschappen en techniek
 • Het stabiliteitspact en de gevolgen voor Vlaanderen
 • Naar nieuwe fusies tussen steden en gemeenten?
 • De 45 miljoen euro slapende innovatiemiddelen
 • De nood aan samenwerking tussen de domeinen Onderwijs en Werk
 • De hoge verwijlinteresten
 • Het aspergeseizoen is gestart
 • 't Zomert in Puurs
 • PuurSwingt

 • Staten-Generaal exacte wetenschappen en techniek
  01

  Op donderdag 26 april zat Koen de staten-generaal voor waarop de betrokken actoren samen kwamen om hun visie te geven over het actieplan "STEM". Het actieplan heeft als doel jongeren te stimuleren om voor wetenschap & techniek te kiezen. Eind mei zal de brochure met de conclusies van deze dag klaar zijn. Ter opvolging zal in september een platform worden opgericht om de concrete acties uit te werken. Voor Koen is de eerste stap gezet en nu moet er echt aan de slag worden gegaan.

   

  Lees het persartikel in De Tijd

  Lees het interview in Ampersand


  Het stabiliteitspact en de gevolgen voor Vlaanderen
  02

  In het nieuwe stabiliteitsprogramma staat dat alle overheden naar een begrotingsevenwicht moeten gaan tegen 2015. Dat wil zeggen dat Vlaanderen niet langer moet opdraaien voor tekorten op andere niveaus. Dit is voor Vlaanderen een belangrijke stap voorwaarts.

   

  Lees de tussenkomst in het actualiteitsdebat


  Naar nieuwe fusies tussen steden en gemeenten?
  03

  Op zondag 29 april nam Koen in de Zevende dag deel aan het debat over een betere en efficiëntere samenwerking tussen steden en gemeenten. Of misschien is in sommige gevallen een fusie tussen gemeenten efficiënter?

   

  Voor het bekijken van het debat: klik hier


  De 45 miljoen euro slapende innovatiemiddelen
  04

  De FFEU-middelen (in totaal 45 miljoen euro) die voor wetenschapsbeleid werden vrijgemaakt, zijn nog niet vastgelegd. Dit wekt de indruk dat de middelen een slapend bestaan leiden en biedt onzekerheid voor de uitvoering van de projecten. Hoog tijd dus om de minister tot actie aan te manen!

   

  Lees de vraag om uitleg en het antwoord

       

  De nood aan samenwerking tussen de domeinen Onderwijs en Werk
  05

   

  Voor de Vlaamse regering is het een prioriteit dat er een goede aansluiting is tussen studiekeuze en het beroep dat men later zal uitoefenen. Daarom is een goede samenwerking tussen de beleidsdomeinen Werk en Onderwijs noodzakelijk. Doch is dit blijkbaar niet voor iedereen evident. Koen roept dan ook de ministers Smet en Muyters op om hier dringend werk van te maken!

   

  Lees de vraag om uitleg en het antwoord

   

   

  De hoge verwijlinteresten
  06

  De Vlaamse overheid betaalt jaarlijks verwijlinteresten door het laattijdig betalen van facturen. Dit komt niet door een tekort aan financiële middelen maar door het hoog aantal betwiste facturen.  Kan dit niet efficiënter worden aangepakt door o.a. niet-betwiste delen van betwiste facturen meteen te betalen?

   

  Lees de vraag om uitleg en het antwoord

   

  Het aspergeseizoen is gestart
  07

  Op maandag 23 april werd in het Puurse domein Hof van Coolhem de eerste Puurse asperge van 2012 gestoken. Traditioneel is de eerste aspergesteek de start van het Puurse aspergeseizoen. Aansluitend onthulde Piet Vanthemsche samen met Koen een nieuw welkomstbord voor Puurs met uiteraard een verwijzing naar onze edele groente. Het hoogtepunt is ook dit jaar het asperge-evenement asPUURSge tijdens het weekend van O.H.Hemelvaart (17, 18 en 20 mei 2012).

   

  Voor het programma van asPUURSge: klik hier

   

  't Zomert in Puurs
  08

  Puurs organiseert in de zomer gratis openluchtconcerten in elke deelgemeente. Dit jaar pakt de gemeente o.a. uit met een optreden van Will Tura. Dit optreden vindt plaats op 10 juli op het Kerkplein. De groep Buurman speelt op 18 augustus in Liezele-Dorp. Raf Van Brussel met zijn groep Brussels By Night  komen zaterdag 4 augustus naar Breendonk-Dorp, The Soulbrothers met onder meer Wim Soutaer spelen zaterdag 21 juli op Parking IJzergieter in Ruisbroek. De tributebands van Guns 'n Roses, Bon Jovi en U2  treden op 3 september op in het Fabiolapark in Kalfort.

   

  PuurSwingt
  09