Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel voorziet subsidies voor veehouders die maatregelen nemen om hun vee tegen de wolf te beschermen. Het gaat dan om het nemen van preventieve maatregelen die een bestaande omheining zogenaamd ‘wolvenproof’ moet maken. Die investering zal voor 80% door de overheid worden terugbetaald. De middelen worden enkel voorzien in die gemeenten waar de wolf actief kan zijn. Ook investeringen uit het verleden vallen onder de subsidieregeling.

 De kern van het wolvenplan, draait om het creëren van draagvlak voor de wolf. Informatie en sensibilisering spelen daarbij een belangrijke rol. Zo is het belangrijk te blijven herhalen dat de voorbije 100 jaar in onze buurlanden een wolf nooit een mens heeft aangevallen. Daarnaast is schadepreventie en – vergoeding ook een zeer belangrijke pijler. De schadevergoeding was al geregeld. Nu krijgt ook het verhaal van schadepreventie een extra impuls door de subsidiëring van een aantal preventieve maatregelen.

 Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Koen Van den Heuvel: “Veehouders die hun omheining uitrusten met wolvenwerende infrastructuur, zullen die investering voor 80% terugkrijgen. Zo hopen we enerzijds de schade te beperken en anderzijds de wolf terug zijn natuurlijke gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat die niet langer op schapen gaat jagen.” Begin april moet de regeling operationeel zijn.

 De subsidies zijn er voor een tiental gemeenten, die volgens wetenschappers van het INBO in een risicogebied liggen voor de wolf. Wie al investeringen deed, kan ook die kost terugvorderen, wanneer die aan de voorwaarden voldoet. Met een informatiecampagne zal het Agentschap voor Natuur en Bos veehouders verder informeren over welke maatregelen kunnen genomen worden om het vee te beschermen.

 Zo blijft het systeem van rescue-kits beschikbaar bij het Agentschap voor Natuur en Bos voor situaties binnen én buiten de risicozone die snel ondersteuning nodig hebben. Hoe zo’n rescue-kit eruit ziet of hoe andere types van wolvenwerende omheining eruit zien kan u zien in dit filmpje

 Een overzicht van de gemeentes die in de risicozone zijn gelegen: Balen, Beringen, Bocholt, Bree, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel,   Houthalen-Helchteren, Kinrooi; Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout, Mol, Oudsbergen, Peer, Pelt, Zonhoven, Zutendaal.

Daarnaast wordt een proefproject uitgewerkt met halsbanden. Deze meten de hartslag van schapen en zenden in geval van verhoging door stress een geluid uit dat de wolf op de vlucht jaagt.