Het erkend natuurreservaat Molenbeekvallei-Vremde, wordt uitgebreid met een oppervlakte van 10 ha. Dat heeft minister van Natuur Koen Van den Heuvel vandaag ter plaatse bekend gemaakt. Hiermee heeft de minister de voorbije maanden al meer dan 1300 ha natuurgebied erkend, waarvan 1003 ha effectieve uitbreiding. Ook het beloofde extra budget voor natuuraankoop is ondertussen beschikbaar. Natuurpunt kan rekenen op een bijkomende financiële impuls van 2.6 miljoen euro om maar liefst 150 hectare natuur bij aan te kopen.

Koen Van den Heuvel: “Ik had beloofd om tijdens mijn drie maanden ministerschap nog meer dan 1000 ha natuur versneld te erkennen als natuurreservaat. Die kaap is ondertussen overschreden, en er staan nog uitbreidingen gepland. Deze erkenningen zijn van groot belang voor onze natuur. Natuurpunt heeft zo zekerheid dat er middelen zullen zijn voor het noodzakelijk onderhoud van de gebieden én de openstelling ervan.”

Een aantal van de recent uitgebreide natuurgebieden zijn Schulensbroek in West Limburg (194 ha), het Turnhouts Vennengebied (65ha), de Dommelvallei (66 ha) en de Demervallei (31ha).

Vandaag kondigt de minister aan dat het natuurreservaat Molenbeekvallei-Vremde wordt uitgebreid met 10 hectare. De Molenbeekvallei is een illustratie van wat ooit een typisch landschap was, maar in Vlaanderen vandaag betrekkelijk zeldzaam geworden is: een beekvallei met hooilanden, bossen, knotwilgenrijen en poelen.  In de bossen en houtkanten groeit voorjaarsflora: sneeuwklokjes, bosanemonen en salomonszegel. In de graslanden vind je pinksterbloem, echte koekoeksbloem en dotterbloemen. De torenvalk en bosrietzanger broeden er. Gallowayrunderen grazen in de vallei, en op die manier dragen ze bij tot een gevarieerd landschap met halfopen karakter.

 

“Van deze beslissingen zal in de eerste plaats onze natuur profiteren, maar het is zeker ook goed nieuws voor al wie graag van de rust komt genieten in onze mooie Vlaamse natuurgebieden. Bovendien is het ook een erkenning voor het werk dat de vrijwilligers en terreinploegen iedere dag verrichten om van de gebieden pareltjes te maken”, besluit Koen Van den Heuvel.