Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel is vandaag in Oostende en Zeebrugge in dialoog gegaan met de visserijsector. De minister ging in op thema’s als de Brexit, duurzaamheid, innovatie, klimaat en marien zwerfvuil. Vooral de nakende Brexit zorgt voor onzekerheid.

 “Er staan nog 24 dagen op de teller en we weten nog steeds niet hoe de Brexit eruit gaat zien”, zegt Koen Van den Heuvel. “Bij een harde Brexit zonder overeenkomst kan het Verenigd Koninkrijk ons de toegang tot hun wateren ontzeggen. Dat is problematisch voor onze visserijsector, want we zijn voor meer dan de helft van onze visvangst afhankelijk van de Britse wateren. Zowel de zogenaamde territoriale wateren als de exclusief economische zone zijn voor ons belangrijke visgebieden.”

België wordt in verhouding hardst getroffen. De geschatte schade is 40 miljoen euro. Koen Van den Heuvel: “De Vlaamse visserijsector is al eerder klein. Indien de aanvoer van vis in onze havens verder daalt, komen onze veilingen en de visverwerking in het gedrang. In de visserij zijn 2.000 mensen rechtstreeks tewerkgesteld, waaronder 400 vissers. Verse visproducten zijn bovendien essentieel voor horeca en toerisme. Daarbij is Vlaanderen een ster in wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Minister Van den Heuvel pleit voor de nodige steun voor de visserijsector in het geval van een harde Brexit. “Ik heb deze maand een overleg met Europees Commissaris voor Visserij Vella. Ik wil niet dat onze visserij opgeofferd wordt als pasmunt in een handelsakkoord. De toegang tot de Britse wateren moet behouden blijven om stabiliteit te bewaren. Ook de quotarechten moeten gegarandeerd blijven.”

 De minister treft ondertussen alle voorbereidingen voor een mogelijke no-deal. “Mijn diensten volgen op welke documenten nodig zijn voor visvergunningen in Britse wateren. De  Europese Commissie voorziet de mogelijkheid tot compensatie van ongewilde tijdelijke stopzetting van de visserijactiviteiten. Ik pleit voor extra Europese middelen via een specifiek Brexitfonds op Europees niveau.”