1020 proportionele verminderingen van de onroerende voorheffing bij co-ouderschap toegekend

Publicatiedatum

Tags

Brussel

Auteur

Koen Van den Heuvel

Deel dit artikel

Sinds 1 januari 2023 is een nieuwe regelgeving in voege waarbij de vermindering voor kinderen ten laste in een co-ouderschapsregeling proportioneel kan verdeeld worden tussen beide co-ouders. Voordien werd de vermindering enkel toegekend aan de ouder waar de kinderen gedomicilieerd zijn. In het eerste jaar van deze nieuwe regelgeving zijn er 1020 aanvragen voor de proportionele vermindering toegekend. 

Om een aanpassing van de regelgeving mogelijk te maken werd gekozen om te werken met een gelijk bedrag voor elk kind. Het betreft een forfaitair bedrag van 8 euro per kind verhoogd met de opcentiemen voor de provincie en gemeente.

Co-ouders die gebruik wensen te maken van de proportionele verdeling kunnen een aanvraag indienen bij VLABEL.  Eens een aanvraag ingediend en goedgekeurd, wordt de verdeling jaarlijks doorgevoerd tenzij de co-ouderschapsregeling wijzigt.

Uit het antwoord van bevoegd minister Diependaele op een schriftelijke vraag van Koen Van den Heuvel blijkt dat in 2023 de proportionele verminder 1020 keer werd toegekend.

Koen Van den Heuvel, al jaren pleitbezorger om de wijziging door te voeren, is tevreden met de resultaten in het eerste jaar van de nieuwe regelgeving: “Het is altijd afwachten welk effect een nieuwe maatregel heeft. Dat er op 1 jaar tijd 1020 aanvragen zijn goedgekeurd toont aan dat de wijziging in de wetgeving broodnodig was en dat mensen in een co-ouderschapsregeling ook weten dat deze optie nu bestaat.”

Nieuws

Een vol Studio 100 pop-up theater luistert naar Barack Obama

Het Studio 100 pop-up theater vormde op zondag 17 maart het decor voor de opening van technologie en innovatie festival SuperNova. Met oud-president Barack Obama als gastspreker een uniek gebeuren in Puurs. Zo’n kleine 2000 mensen woonden de keynote ‘An evening with Barack Obama’ bij.

Puurs-Sint-Amands haalt hoge scores in nieuwste gemeentemonitor

De inwoners van Puurs-Sint-Amands zijn tevreden over hun gemeente. Dat blijkt uit de meest recente gemeentemonitor. De gemeente scoort op zowat alle vlakken beter dan drie jaar geleden. Bovendien scoort het ook goed ten opzichte van andere gemeenten in Vlaanderen, de regio en gemeenten met en gelijkaardig inwonersaantal.  

Koen Van den Heuvel gaat voor Federaal Parlement samen met minister Annelies Verlinden

Op 9 juni zijn het verkiezingen voor het Vlaams -, Federaal - en Europees Parlement. Koen Van den Heuvel, Burgemeester van Puurs-Sint-Amands, doet na 20 jaar in het Vlaams Parlement, waarvan 8 jaar fractieleider en één jaar minister, een gooi naar een zitje in het Federaal Parlement. Hij wil zich hier vooral inzetten om mensen meer bestaanszekerheid te bieden: een voldoende hoog loon, goede zorg en sociale zekerheid en een degelijke pensioenen.