Een vol Studio 100 pop-up theater luistert naar Barack Obama

Publicatiedatum

Auteur

Koen Van den Heuvel

Deel dit artikel

Het Studio 100 pop-up theater vormde op zondag 17 maart het decor voor de opening van technologie en innovatie festival SuperNova. Met oud-president Barack Obama als gastspreker een uniek gebeuren in Puurs. Zo’n kleine 2000 mensen woonden de keynote ‘An evening with Barack Obama’ bij.

Het bezoek van Barack Obama aan de Klein-Brabantse gemeente is  vlot en veilig verlopen. De lokale politiezone Rivierenland, de federale politie en de veiligheidsdiensten van de oud-president werkten dan ook goed samen om de komst van Obama tot in de puntjes voor te bereiden. Op vraag van de veiligheidsdiensten van de voormalige president werd ook een droneverbod uitgevaardigd in een straal van een kleine twee kilometer rondom het pop-up theater.

Burgemeester van Puurs-Sint-Amands Koen Van den Heuvel is tevreden:  “Ik ben blij dat alles goed verlopen is en dat ik als burgemeester de kans kreeg om het event bij te wonen. Obama is een charismatisch figuur en innemende spreker. Ik heb dan ook aandachtig geluisterd naar zijn visie en kijk op de toekomst.”

Het was een mooi en uniek bezoek waarbij Barack Obama gedurende een uur zijn licht liet schijnen op verschillende thema’s. Tijdens een interviewgesprek sprak hij onder meer over zijn jeugd, politiek en samenleving, de wereldeconomie, technologie en artificiële intelligentie.

Tijdens het gesprek vielen, weliswaar zonder namen te nemen, de steken onder water op  naar zijn opvolger Donald Trump en rechtste populisten. “Ze kunnen verhalen vertellen maar vertellen een slecht verhaal. Een verhaal waarbij ze angst, woede en ongenoegen zaaien maar dat leidt naar de ondergang.”

Over de relatie tussen Europa en de VS zei hij dat er andere belangen en perspectieven spelen maar dat er ook elementen zijn die ons met elkaar verbinden zoals een vrije markt en een overheid die om mensen geeft.

Een van de grootste uitdagingen volgens Barack Obama voor de wereldeconomie is de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energie. Daar zijn nog heel wat stappen te zetten. Bovendien koppelt hij andere uitdagingen waarmee we te maken krijgen zoals migratie en het verzekeren van de voedselvoorziening aan het succes van de strijd tegen de klimaatverandering.

Aangezien het publiek in het pop-up theater hoofdzakelijk uit ondernemers bestond, had Obama ook nog een belangrijke les rond leiderschap te delen. Hij raadde bedrijfsleiders of iedereen met verantwoordelijkheid aan om niet de waan van de dag achterna te hollen. Barack Obama: “Hou de ogen op de doelen op lange termijn en de bredere missie van je organisatie. Als je gaat overreageren maak je slechte beslissingen.  Ik keek als president nooit naar het televisienieuws en was niet bezig met peilingen. Je moet ook dingen durven doen die onaangenaam zijn, maar goed voor de lange termijn. Voel je niet de slimste van het pak als het goed gaat, en kruip niet in een hoekje als het fout gaat. Weet dat het op-en-af gaat. Vraag je af wat de trend is en waar jij bent. Ben je nog gefocust op je Noordster? De waan van de dag achterna lopen is slecht voor zaken, is slecht voor de politiek en slecht voor het leven. Ik geef mijn dochters hetzelfde advies.”

Barack Obama verliet de zaal met een staande ovatie van het publiek. Voor velen was het ongetwijfeld een onvergetelijke avond.

Nieuws

1020 proportionele verminderingen van de onroerende voorheffing bij co-ouderschap toegekend

Sinds 1 januari 2023 is een nieuwe regelgeving in voege waarbij de vermindering voor kinderen ten laste in een co-ouderschapsregeling proportioneel kan verdeeld worden tussen beide co-ouders. Voordien werd de vermindering enkel toegekend aan de ouder waar de kinderen gedomicilieerd zijn. In het eerste jaar van deze nieuwe regelgeving zijn er 1020 aanvragen voor de proportionele vermindering toegekend. 

Puurs-Sint-Amands haalt hoge scores in nieuwste gemeentemonitor

De inwoners van Puurs-Sint-Amands zijn tevreden over hun gemeente. Dat blijkt uit de meest recente gemeentemonitor. De gemeente scoort op zowat alle vlakken beter dan drie jaar geleden. Bovendien scoort het ook goed ten opzichte van andere gemeenten in Vlaanderen, de regio en gemeenten met en gelijkaardig inwonersaantal.  

Koen Van den Heuvel gaat voor Federaal Parlement samen met minister Annelies Verlinden

Op 9 juni zijn het verkiezingen voor het Vlaams -, Federaal - en Europees Parlement. Koen Van den Heuvel, Burgemeester van Puurs-Sint-Amands, doet na 20 jaar in het Vlaams Parlement, waarvan 8 jaar fractieleider en één jaar minister, een gooi naar een zitje in het Federaal Parlement. Hij wil zich hier vooral inzetten om mensen meer bestaanszekerheid te bieden: een voldoende hoog loon, goede zorg en sociale zekerheid en een degelijke pensioenen.