Belastingen dalen, investeringen blijven hoog en begroting positief

Publicatiedatum

Auteur

Koen Van den Heuvel

Deel dit artikel

De Puurs-Sint-Amandse financiën ogen mooi. Ondanks de moeilijke crisisjaren en in tegenstelling tot vele andere gemeenten blijft onze gemeente financieel gezond. De strategische keuzes die we maken, lonen duidelijk. De gemeente kent een mooi begrotingsoverschot, een hoge autofinancieringsmarge en de investeringsgraad blijft hoog.

We houden ons aan onze beloftes en verminderen de belastingen. De belastingvoet van de personenbelasting bedroeg in 2019 bij het begin van de fusiegemeente 7,5%, wat voor de inwoners van het vroegere Sint-Amands een forse belastingverlaging betekende (van 8,3%). De volgende 2 jaar zal deze belastingvoet verder dalen tot 7,3%.

Bovendien investeren we deze legislatuur zo’n 100 miljoen euro, onder meer in nieuwe fietspaden (o.a. in de Theo Andriesstraat, Veurtstraat, Winkelveld-Molenstraat en Lichterstraat), in nieuwe rioleringen (o.a. in de Sint-Katharinastraat en omgeving, Veurtstraat en omgeving, Scheeveld, Nijvendries, N17) en in de uitvoering van de masterplannen voor Sint-Amands, Kalfort, Oppuurs en Lippelo. Daarnaast investeren we ook in natuurprojecten (o.a. Landschapspark Fort Liezele, Poortersbossen en Steenbossen) en verbeteren we het vrijetijdsaanbod met Sportpark De Schans, een nieuw skateterrein en de nieuwe Kunstacademie.

“Onze kas blijft op orde, we blijven trouw aan onze beloftes van een belastingvermindering en blijven absoluut ambitieus investeren in onze gemeente. Op dit elan willen wij met deze bestuursploeg de komende jaren verder gaan”, besluit Koen Van den Heuvel tevreden.

Nieuws

1020 proportionele verminderingen van de onroerende voorheffing bij co-ouderschap toegekend

Sinds 1 januari 2023 is een nieuwe regelgeving in voege waarbij de vermindering voor kinderen ten laste in een co-ouderschapsregeling proportioneel kan verdeeld worden tussen beide co-ouders. Voordien werd de vermindering enkel toegekend aan de ouder waar de kinderen gedomicilieerd zijn. In het eerste jaar van deze nieuwe regelgeving zijn er 1020 aanvragen voor de proportionele vermindering toegekend. 

Een vol Studio 100 pop-up theater luistert naar Barack Obama

Het Studio 100 pop-up theater vormde op zondag 17 maart het decor voor de opening van technologie en innovatie festival SuperNova. Met oud-president Barack Obama als gastspreker een uniek gebeuren in Puurs. Zo’n kleine 2000 mensen woonden de keynote ‘An evening with Barack Obama’ bij.

Puurs-Sint-Amands haalt hoge scores in nieuwste gemeentemonitor

De inwoners van Puurs-Sint-Amands zijn tevreden over hun gemeente. Dat blijkt uit de meest recente gemeentemonitor. De gemeente scoort op zowat alle vlakken beter dan drie jaar geleden. Bovendien scoort het ook goed ten opzichte van andere gemeenten in Vlaanderen, de regio en gemeenten met en gelijkaardig inwonersaantal.