Oppuurs en Lippelo klaar voor de toekomst: Focus op vergroenen en ontmoeten

Publicatiedatum

Auteur

Koen Van den Heuvel

Deel dit artikel

We geven de dorpskernen van Oppuurs en Lippelo een nieuwe impuls. Niet op basis van ad hoc-beleid maar op een integrale manier met een toekomstvisie voor de komende tien à vijftien jaar.

Het masterplan Oppuurs-Lippelo-Vlietvallei heeft tot doel beide dorpskernen op te tillen en een antwoord te bieden op de uitdagingen die er zich opdringen. Daarnaast moet het landelijke karakter van beide deelgemeenten en de Beekvallei als groene troef behouden blijven.

In Oppuurs zijn er verschillende noden die we met dit plan aanpakken zoals de komst van een buurtwinkel, een buitenschoolse kinderopvang die dichter bij het dorpscentrum komt te liggen en een uitbreiding van de lagere school met nieuwe kleuterklassen. Daarnaast optimaliseren we de open ruimte en komen er nieuwe lokalen voor de KLJ en Chiro.

Voor Lippelo betreft het voornamelijk een opwaardering van de omgeving rondom het oud gemeentehuis en geven we een nieuwe functie aan de kerk met een nieuw kerkplein. Er hebben diverse infovergaderingen plaatsgevonden waarin we in dialoog gaan met inwoners en met de suggesties aan de slag gaan. In juni 2023 hebben we de plannen definitief vastgelegd.

Nieuws

1020 proportionele verminderingen van de onroerende voorheffing bij co-ouderschap toegekend

Sinds 1 januari 2023 is een nieuwe regelgeving in voege waarbij de vermindering voor kinderen ten laste in een co-ouderschapsregeling proportioneel kan verdeeld worden tussen beide co-ouders. Voordien werd de vermindering enkel toegekend aan de ouder waar de kinderen gedomicilieerd zijn. In het eerste jaar van deze nieuwe regelgeving zijn er 1020 aanvragen voor de proportionele vermindering toegekend. 

Een vol Studio 100 pop-up theater luistert naar Barack Obama

Het Studio 100 pop-up theater vormde op zondag 17 maart het decor voor de opening van technologie en innovatie festival SuperNova. Met oud-president Barack Obama als gastspreker een uniek gebeuren in Puurs. Zo’n kleine 2000 mensen woonden de keynote ‘An evening with Barack Obama’ bij.

Puurs-Sint-Amands haalt hoge scores in nieuwste gemeentemonitor

De inwoners van Puurs-Sint-Amands zijn tevreden over hun gemeente. Dat blijkt uit de meest recente gemeentemonitor. De gemeente scoort op zowat alle vlakken beter dan drie jaar geleden. Bovendien scoort het ook goed ten opzichte van andere gemeenten in Vlaanderen, de regio en gemeenten met en gelijkaardig inwonersaantal.