De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot met een destructieve invloed op onze biodiversiteit en de honingbij. Een kordate aanpak dringt zich op.
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot met een destructieve invloed op onze biodiversiteit. De Aziatische hoornaar voedt zicht met wespen, libellen, zweefvliegen en voornamelijk ook onze belangrijke honingbijen. Bovendien gaat de verspreiding van de Aziatische hoornaar razendsnel. Volgens cijfers die me zijn bezorgd voor Klein-Brabant werd er in 2019 één nest gevonden en vernietigd, in 2020 twee nesten, in 2021 één nest en in 2022 dertien nesten. Meer dan de helft van de nesten werden opgespoord en gevonden door het vrijwillig spottersteam van de imkervereniging Klein-Brabant. Met de
snelheid waarmee de Aziatische hoornaar zich verspreidt, schat de Klein-Brabantse imkervereniging in 2023 een toename naar 130 nesten in Klein-Brabant. Op Vlaams niveau was er ook de voorbije jaren al een enorme stijging van 242 nesten in 2021 naar 1190 nesten in 2022.
Het is essentieel om enerzijds onze honingbij te beschermen en anderzijds de nesten van de Aziatische hoornaar te bestrijden. De Vlaamse overheid werkt aan een structureel kader voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, dit aan de hand van een beheersregeling maar het goedkeuren van het kader duurt langer dan gehoopt terwijl het net belangrijk is om de primaire nesten te kunnen verwijderen.
Koen Van den Heuvel: “De Vlaamse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen in de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Alle partijen die zich inzetten voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, op welke manier dan ook, hebben nood aan een duidelijk kader waarmee ze aan de slag kunnen gaan. De bestrijding overlaten aan de goodwill van de lokale besturen en lokale imkerverenigingen zelf is dweilen met de kraan open.”
Lees hier het antwoord op mijn parlementaire vragen:
Schriftelijke vraag aan minister Zuhal Demir - 20 februari 2023
Schriftelijke vraag aan minister Zuhal Demir - 29 november 2022