Is Vlaanderen vóór de zomer klaar voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar?

Publicatiedatum

Tags

Brussel

Auteur

Koen Van den Heuvel

Deel dit artikel

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot met een destructieve invloed op onze biodiversiteit en de honingbij. Een kordate aanpak dringt zich op. 

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot met een destructieve invloed op onze biodiversiteit. De Aziatische hoornaar voedt zicht met wespen, libellen, zweefvliegen en voornamelijk ook onze belangrijke honingbijen. Bovendien gaat de verspreiding van de Aziatische hoornaar razendsnel. Volgens cijfers die me zijn bezorgd voor Klein-Brabant werd er in 2019 één nest gevonden en vernietigd, in 2020 twee nesten, in 2021 één nest en in 2022 dertien nesten. Meer dan de helft van de nesten werden opgespoord en gevonden door het vrijwillig spottersteam van de imkervereniging Klein-Brabant. Met de
snelheid waarmee de Aziatische hoornaar zich verspreidt, schat de Klein-Brabantse imkervereniging in 2023 een toename naar 130 nesten in Klein-Brabant. Op Vlaams niveau was er ook de voorbije jaren al een enorme stijging van 242 nesten in 2021 naar 1190 nesten in 2022. 

Het is essentieel om enerzijds onze honingbij te beschermen en anderzijds de nesten van de Aziatische hoornaar te bestrijden. De Vlaamse overheid werkt aan een structureel kader voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, dit aan de hand van een beheersregeling maar het goedkeuren van het kader duurt langer dan gehoopt terwijl het net belangrijk is om de primaire nesten te kunnen verwijderen. 

Koen Van den Heuvel: “De Vlaamse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen in de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Alle partijen die zich inzetten voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, op welke manier dan ook, hebben nood aan een duidelijk kader waarmee ze aan de slag kunnen gaan. De bestrijding overlaten aan de goodwill van de lokale besturen en lokale imkerverenigingen zelf is dweilen met de kraan open.”

 

Lees hier het antwoord op mijn parlementaire vragen:

Schriftelijke vraag aan minister Zuhal Demir - 20 februari 2023

Schriftelijke vraag aan minister Zuhal Demir - 29 november 2022

Nieuws

1020 proportionele verminderingen van de onroerende voorheffing bij co-ouderschap toegekend

Sinds 1 januari 2023 is een nieuwe regelgeving in voege waarbij de vermindering voor kinderen ten laste in een co-ouderschapsregeling proportioneel kan verdeeld worden tussen beide co-ouders. Voordien werd de vermindering enkel toegekend aan de ouder waar de kinderen gedomicilieerd zijn. In het eerste jaar van deze nieuwe regelgeving zijn er 1020 aanvragen voor de proportionele vermindering toegekend. 

Een vol Studio 100 pop-up theater luistert naar Barack Obama

Het Studio 100 pop-up theater vormde op zondag 17 maart het decor voor de opening van technologie en innovatie festival SuperNova. Met oud-president Barack Obama als gastspreker een uniek gebeuren in Puurs. Zo’n kleine 2000 mensen woonden de keynote ‘An evening with Barack Obama’ bij.

Puurs-Sint-Amands haalt hoge scores in nieuwste gemeentemonitor

De inwoners van Puurs-Sint-Amands zijn tevreden over hun gemeente. Dat blijkt uit de meest recente gemeentemonitor. De gemeente scoort op zowat alle vlakken beter dan drie jaar geleden. Bovendien scoort het ook goed ten opzichte van andere gemeenten in Vlaanderen, de regio en gemeenten met en gelijkaardig inwonersaantal.